söndag 17 maj 2015

Fiffiga länkar

Ibland kan man få surfa på ett tag innan man hittar det man söker efter. Det mesta på den här sidan handlar om försäkringar, men en och annan bra patientlänk har också letat sig in.

Få koll med Ersättningskollen

Har du ingen aning om hur sjukprocessen ser ut och om du kan få pengar genom jobbet när du är sjukskriven?  Då föreslår jag att du botaniserar runt i Ersättningskollen - en bra informationssajt som beskriver hur det funkar - och som har vunnit många priser för bästa mikrosajt.

Direktlänkar till Försäkringskassan


  • Vill du räkna på hur stor din sjukpenning kan bli? Det räknar du lätt ut i Kassakollen. Här kan du också räkna på föräldrapenning, vab och bostadsbidrag.
  • Går du på en återkommande behandling - exempelvis om du med MS får Tysabri eller Mabthera? Eller är det dags för rehabilitering? Då kan du ansöka om förebyggande sjukpenning. Varför ta flex eller en semesterdag om du kan få ersättning från Försäkringskassan?
  • Gör din sjukdom att du sjukskriver dig kring tio dagar per år? Då kan du ansöka om särskilt högriskskydd. Tillsammans med arbetsgivaren fyller du i din sjukhistorik cirka ett år bakåt i tiden. Din läkare fyller i ett separat intyg. Min erfarenhet är att om alla papper kommer in korrekt ifyllda, så får man ett ok från Försäkringskassan med vändande post.
  • Du som har en funktionsnedsättning hittar alla tänkbara tjänster på sidan för funktionsnedsättningar
  • Har du sjuk- eller aktivitetsersättning kan du ha rätt till bostadstillägg.

Direktlänk till Pensionsmyndigheten

Är du ålderspensionär kan du också ha rätt till bostadstillägg, men du får ansöka hos Pensionsmyndigheten.

Dagens patient

"Vi som vet mer mår bättre", är parollen hos Dagens patient. "Forskning visar att patienter som vet mer om sin sjukdom också mår bättre - med kunskap och hjälpmedel kan många människor få större makt över sin situation.

Patientorganisationer


Bra medicinsk information

Vårdguiden, 1177
Medicinsk ordbok,  med över 10 000 förklaringar till medicinska termer
Neurologi i Sverige, en tidning för främst läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt (men när tidningen ligger öppen utan inloggning så går den ju att nå för oss andra också). Man kan också prenumerera på deras nyhetsbrev.
Svenska MS-sällskapet, mycket information (checklistor, metodbok, information om läkemedel, symtom etc.) för sjukvårdspersonal inom MS-vården.
Netdoktors sidor om MS
Svenska neuroregister
Patientlagen, på 1177
Patientlagen, riksdagens hemsida
Vårdkedjerapporten - stora brister i vårdkedjan vid MS


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar