2. Diagnoskapital/diagnosförsäkring

Har du rätt till diagnoskapital eller diagnosförsäkring?

Mitt försäkringsbolag betalade ut 50 000 kronor när min MS-diagnos var konstaterad. Trots att jag jobbar med tjänstepensioner sedan 2003 plöjer jag inte alltid försäkringsvillkor med stor entusiasm. Så det var mer tur än skicklighet som gjorde att jag kunde kvittera ut detta belopp.

Hur vet man om kan få ut ett diagnoskapital?

 • Du som jobbar. Kanske har du en gruppförsäkring du har glömt bort? Många av oss har tecknat en gruppförsäkring, via facket eller arbetsgivaren, nästan i sömnen... Och här kan det finnas pengar att hämta.

  Tips: Kolla på ditt lönebesked om det dras pengar för en försäkring eller kolla om det ingår en försäkring fackavgiften.

  Fackförbundet SEKO Posten tror att många missar denna ersättning. 80 % av deras medlemmar har tecknat sjuk- och efterlevandeförsäkring som innehåller diagnoskapital.

Missa inte pengar du kan ha rätt till!

Har man precis fått en diagnos så kanske inte försäkringar är det första man tänker på. Men ett diagnoskapital handlar om en rejäl engångssumma som kan bidra med en liten ljusglimt i tillvaron.

Frågor och svar
 • Fråga: Måste man vara sjukskriven för att få ut ett diagnoskapital?
  Svar: Nej, det spelar ingen roll om du är sjukskriven eller jobbar heltid. Huvudsaken är att du har en försäkring tecknad när du får diagnosen - och att din diagnos finns med i bolagets försäkringsvillkor.


4 kommentarer:

 1. Jag vill söka diagnos kapital, pga diabetes. Fler av min bekanta har fått ut pengar. Jag har först nu fått info om att denna förs fanns. Det kom till en förs Jan -12 och den sökte jag, men fick t svar att jag fått diagnosen 6 mån för tidigt. Tacksam för svar

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag beklagar att du inte har fått ut någon ersättning. Tyvärr gäller det att ha varit frisk när man tecknar försäkringen och sedan att bli sjuk när diagnoskapitalet skrivs in i försäkringsvillkoren. Om vi säger att du tecknar en försäkring 2010 (som frisk), får en diagnos hösten 2011 och diagnoskapitalet skrivs in 2012, så blir du sjuk "för tidigt" och får inga pengar.

  Det kan också vara så att det finns en påbörjad utredning av sjukdomen som ligger "för tidigt". Bara det finns en misstanke om exempelvis diabetes något år på fel sida, så kan det grusa möjligheten att få ut ersättningen.

  SvaraRadera
 3. Kan man söka ersättning för diagnosen ADD?

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag kan tyvärr inte svara ja eller nej på din fråga. Det jag har sett i olika villkor handlar bara om fysiska sjukdomar, som cancer, hjärtinfarkt etc. Jag har själv MS, men det finns inte med som alternativ hos alla försäkringsbolag heller.

  Det enklaste är att du ringer ditt försäkringsbolag och kollar. Lycka till!

  SvaraRadera