söndag 3 maj 2015

Sjukpyramiden, del 1

Pyramiden används ofta i pensionssammanhang, men det går lika bra att bygga en tjusig sjukpyramid! Principen är densamma.

På bilden ser du tre block, men i verkligheten kan man behöva några fler stenar. Så det här får bli en liten miniserie i tre delar. Först ut är det blå blocket, staten.


Staten = Försäkringskassan
Från Försäkringskassan kan vi få sjukpenning och sjuk- eller aktivitetsersättning.







Sjukpenningen

Summan 27 812 kr, som du ser på linjen längst ner på bilden, är lönetaket för sjukpenning. Om du tjänar mer, exempelvis 35 000 kr, så får du inte ut sjukpenning för hela lönen.


År 1, sjukpenning på normalnivå (80 %)
Det första året är sjukpenningen knappt 80 % av din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). SGI är ungefär detsamma som din inkomst, men med ett tak på 27 812 kr i månaden.
>> Mer om sjukpenning

År 2, sjukpenning på fortsättningsnivå (75 %)
Nu sänks sjukpenningen för de allra flesta till 75 % av den sjukpenninggrundande inkomsten. Men om man har en allvarlig sjukdom finns det vissa öppningar i Socialstyrelsens regelverk för den som har en allvarlig sjukdom, så att man kan få behålla sjukpenning på 80 %.

Här räcker det dock inte med att man har en allvarlig diagnos - såsom MS eller Parkinson - utan man måste exempelvis ha en ganska omfattande funktionsnedsättning.
>> Mer om sjukpenning på fortsättningsnivå

Sjuk- eller aktivitetsersättning kan du beviljas om du är stadigvarande sjuk. Då får du 64 % av den genomsnittliga inkomsten de senaste åren, dock som mest 17 800 kr/månad. Den som är under 30 år får aktivitetsersättning med en viss garanterad lägsta summa beroende på ålder.
>> Mer om aktivitetsersättning
>> Mer om sjukersättning

Gör beräkningar med Kassakollen

Med hjälp av Kassakollen får du ett hum om hur stora olika utbetalningar från Försäkringskassan kan bli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar