söndag 29 mars 2015

Snabba tips till dig som nyligen fått diagnos

Många frågor haglar säkert omkring dig nu. Hur kommer mitt liv se ut framöver? Kan jag fortsätta jobba? Varför just jag?

Eftersom försäkringsfrågor inte brukar komma upp till ytan när man är nydiagnosticerad så vill jag tipsa om två saker så här i början.

  1. Diagnoskapital. Kolla allra först om du har rätt till ett diagnoskapital från den sjukförsäkring du har via jobbet/facket eller privat. Det kan också stå "diagnosförsäkring" i dina försäkringspapper. Är du osäker så kan du alltid lyfta luren och ringa arbetsgivaren, facket eller försäkringsbolaget.

    Det kan handla om 30 000-75 000 kr på ett bräde. Du behöver inte vara sjukskriven för att få ut ett diagnoskapital. Klicka på länken i stycket ovan så får du tips på hur du gör.
  2. Noll koll på sjukskrivningsprocessen? 
    Här ser du vad som händer från första dagen till sjukdag 90.

    Jobbar i butik, på lager, inom hotell och restaurang eller i byggsvängen? Då räknas du som "privatanställd arbetare" och behöver vara lite extra alert efter två veckors sjukskrivning. Klicka på länken så hittar du mer info och en länk till den fantastiska sajten Ersättningskollen.

OBS! Du som är gift eller sambo
Du kan mycket väl finnas med som medförsäkrad på din partners försäkring. Så kolla dessa papper också.

Så länge man är frisk kostar försäkringar mest pengar. Men när livet stökar till sig gäller det att vi plockar ut det vi har rätt till. Lycka till!



2 kommentarer:

  1. Behöver man vara anställd? Jobbat senaste åren? Har AS

    SvaraRadera
  2. För att få ut diagnoskapital behöver du inte vara anställd, men då måste du ha tecknat en privat sjukförsäkring. Om du inte jobbar men fortfarande med i facket, kan du kolla om det ingår en försäkring i fackavgiften.

    SvaraRadera