lördag 7 mars 2015

Och så ska man få ångest över pensionen också...

Nu i början av mars börjar pensionskuverten rulla in. Kanske gör ni som min man, svär åt kuverten och lägger dem i en hög? Själv kastar mig med glädje över kuverten, men jag tillhör en mikroskopisk minoritet och är dessutom yrkesskadad efter snart tolv år i pensionssvängen.

Tips oavsett var du är i livet

1. Orkar du jobba? 
Att jobba mycket och länge ger högre pension. Ja, det är sant, men är man långtidssjukskriven låter det förstås som ett hån. Att både sjukpenning och sjukersättning är pensionsgrundande är väl en lindrig tröst i sammanhanget.

2. Är du gift eller registrerad partner?
Din äkta hälft kanske jobbar och tjänar mer än du gör. Då kan hen lätt som en plätt föra över sin premiepension till dig. Man fyller i en blankett hos Pensionsmyndigheten och skickar in den.

3. Gå in på minpension.se och kolla på din TOTALA pension
Det orange kuvertet säger vad du får från staten, alltså via Pensionsmyndigheten. Men har du jobbat tidigare eller om du jobbar nu har du säkert en tjänstepension också. Kanske tillkommer det några kronor?

4. Öppna alla dina kuvert och kolla om du har återbetalningsskydd
Oavsett om du jobbar nu eller har gjort det tidigare kan du ha valt återbetalningsskydd på vissa pensionsförsäkringar.

  • Har du inte försörjningsansvar för någon hemma, så TA BORT återbetalningsskyddet. 
  • Har du små barn hemma som du försörjer, så behåll skyddet tills de flyttar hemifrån.
  • Är du gift eller sambo och hen tjänar mer? Låt då äkta hälften/sambo stå för återbetalningsskydd och andra försäkringar till familjen.

Vad är återbetalningsskydd?
Kortfattat är det så här: Återbetalningsskydd PÅ = Din familj kan få pengar efter dig om du dör innan du fått ut hela din pension. Återbetalningsskydd AV = Okända människor, med samma pensionsförsäkring som du, får dela på dina pengar när du har dött. Men om dessa okända människor dör före dig, får du ta del av de summor som de inte fick glädje av.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar