onsdag 8 november 2017

Tjänstemän i det privata näringslivet - din pension höjs med 2,12 %

Räknas du som tjänsteman (ofta kontorsjobb) inom det privata näringslivet? Är du 39 år eller äldre och känner igen bolaget Alecta? Då kommer din "baspension" ( ITP 2 heter den) att räknas upp med 2,12 procent.

Alla mellan 39 och döden får 2,12 procent

Det spelar ingen roll om du får ut ITP 2-pensionen idag eller om den ligger i säcken och väntar på att du ska bli pensionär. Du får ändå denna uppräkning för att inflationen inte ska urholka pensionen Den här pensionen placerar du inte själv, utan det sköter Alecta. Du kan bara luta dig tillbaka och hoppas att Alecta gör ett bra jobb.

Vilka är Alecta?

Alecta är det femte största tjänstepensionsbolaget i Europa och förvaltar den pension alla födda 1978 eller tidigare jobbar ihop som tjänstemän. Denna uppräkning kostar Alecta 10 miljarder kronor, men det drabbar ingen fattig. Alecta förvaltar 818 miljarder kronor och som ett ömsesidigt bolag (som det kallas) ska alla pengar tillbaka till kunderna, sådana som du och jag, som äger bolaget.

Annan pension beror på hur det går på börsen

Sedan finns det annan pension där du själv väljer försäkringsbolag. Den delen heter ITPK.

Vill du få koll på helheten?

När man jobbar har man ofta lön från ett ställe, men pensionen kommer att dyka upp från olika håll. På minpension.se ser du alla säckar du har hos pensionsbolagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar